Colorarea metalelor – partea II

Octombrie 14, 2008

Cateva metode practice pentru colorarea metalelor:

Piesele de cupru se pot colora in diverse culori, incepand de la galben pana la negru. Colorarea o facem introducand piesa intr-o solutie de sulfura de sodiu. Nuantele intre galben si negru le capatam variind concentratia solutiei – adica folosind o cantitate mai mare sau mai mica de sulfura de sodiu – si timpul cat tinem piesa in solutie.

O culoare neagra putem obtine pe cupru sau bronz introducand piesa intr-o solutie formata dintr-o parte sulfura de amoniu si patru parti apa.

Obiectele de alama mai pot fi brunate si cu o alta solutie. Solutia de brunat se prepara astfel: se dizolva o cantitate oarecare de sulfat de cupru – piatra vanata – in apa; dupa ce sulfatul de cupru s-a dizolvat, se adauga in solutia albastra obtinuta o solutie concentrata de carbonat de sodiu – soda de rufe; se formeaza un precipitat verzui de carbonat de cupru; precipitatul se agita, apoi se filtreaza, separandu-se de restul solutiei, care se arunca; se spala de cateva ori cu apa precipitatul de carbonat de cupru si apoi se dizolva in amoniac; se obtine o solutie albastra, ca cerneala. Piesele de alama care trebuie brunate – dupa ce au fost curatate – se introduc in aceasta solutie, unde sunt tinute mai mult timp, agitand din cand in cand. In solutie, piesele capata o nuanta de la cafeniu pana la negru. Odata atinsa culoarea dorita, piesele se scot din solutie si se sterg bine cu o carpa curata, iar dupa uscarea completa se ung cu ulei mineral.

Piesele de aluminiu si de duraluminiu pot fi colorate numai dupa ce le-am matuit suprafata introducandu-le cateva minute intr-o solutie slaba de hidroxid de sodiu (soda caustica). Dupa ce hidroxidul de sodiu a actionat asupra aluminiului, spalam piesa de cateva ori in apa calda, apoi o coloram, in orice culoare, cu un colorant oarecare de anilina, dizolvat in apa.

Piesele de aluminiu sau de duraluminiu se introduc intr-o solutie rece de hidroxid de sodiu, nu prea concentrata (10-20%), la care s-a adaugat si putina clorura de sodiu – sare de bucatarie. in lipsa hidroxiduluilui de sodiu se poate folosi soda de rufe sau chiar o lesie de cenusa.

Piesele care trebuie tratate vor fi mai intai curatate – in special de grasime sau ulei mineral – prin spalare in benzina. Apoi, piesele se introduc in solutie preparata ca mai sus; se observa o fierbere. De fapt, nu are loc o fierbere, ci degajarea hidrogenului ce ia nastere in urma reactie dintre aluminiu si hidroxidul de sadiu. Datorita acestei reactii, suprafata piesei de aluminiu se corodeaza, devenind mata. In solutia de hidroxid de sodiu piesele sunt tinute cateva minute, pana la un sfert de ora sau chiar mai mult, dupa cum vrem ca suprafata piesei sa fie mai mult sau mai putin corodata. Imediat ce sunt scoase din baie, piesele se introduc un minut intr-o solutie diluata de acid azotic sau de otet, dupa care se spala bine cu apa multa.

Piesa corodata poate fi lasata asa – deoarece are un aspect destul de atragator – sau poate fi colorata, folosind un colorant oarecare. Pentru a proteja suprafata metalelor colorate, se intinde cu un tampon de vata sau prin sprituire o solutie de selac incolor sau slab colorat.

Fierul poate fi colorat albastru-inchis, fierbandu-l intr-o solutie concentrata de bisulfit de sodiu, in care am adaugat si putin acetat de plumb. Piesele de fier pot fi brunate, si astfel aparate de rugina, folosind o metoda foarte simpla. Astfel, piesa de fier – bine curatata si lustruita – se incalzeste pana la rosu slab (600-700 grade Celsius), apoi se scufunda intr-un vas cu ulei mineral – acesta poate fi si vechi, intrebuintat. Cand piesa s-a racit putin se scoate din ulei, pentru ca el sa se scurga, apoi piesa se reincalzeste pana la 300-400 grade Celsius, pentru ca uleiul sa se volatilizeze, lasand pe suprafata fierului un strat negru si lucios.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: