Colorarea metalelor – partea I

Octombrie 9, 2008

Piesele confectionate din metal pot fi colorate pe cale chimica. Operatia este foarte simpla si da pieselor un aspect deosebit de atragator.

Colorarea oricarui metal incepe prin curatirea suprafetei lui. De modul cum se realizeaza curatirea metalului depinde trainicia colorarii lui. Pentru aceasta, piesa se curata mai intai cu un cutit sau cu o perie de sarma, apoi cu smirghel fin. Urmeaza degresarea ei, adica inlautararea tuturor urmelor de grasime de pe piesa. Degresarea se face introducand piesa in benzina sau frecand-o bine cu un tampon inmuiat in benzina (atentie la foc). In continuare se face curatirea pe cale chimica a piesei, introducand-o pentru un minut sau mai putin in acid clorhidric diluat, caldut. Dupa aceea, piesa se spala bine cu apa. De acum inainte piesa nu va mai fi atinsa cu mana.

Piesele de cupru, alama si bronz se curata chimic printr-un tratament mai energic. Ele sunt introduse pe rand in trei solutii deosebite: intai intr-o solutie de hidroxid de sodium – soda caustica, cu o concentratie de 20-30% in care se tin timp de 10 minute, agitandu-le din cand in cand. Operatia merge mai bine si mai repede daca se face la cald.

Dupa ce se scot din prima solutie, piesele se spala bine cu apa, se introduc in cea de-a doua solutie, formata din acid sulfuric 10-30% (Atentie – se toarna putin cate putin, acidul scurgandu-l pe o bagheta si nu invers) In solutia de acid sulfuric, piesele se tin circa 10 minute, agitandu-le din cand in cand.

Piesele scoase din solutia de acid sulfuric se spala cu apa multa si se introduc apoi in cea de-a treia solutie, formata dintr-un amestec de 150 cm3 acid sulfuric, 100 cm3 acid azotic, 5 g sare de bucatarie (o lingurita)si 10 cm3 apa. Anestecarea acizilor se va face incetul cu incetul, turnandu-se cate putin; la fel se va proceda si cu apa. Deoarece se nasc vapori toxici, pregatirea si manipularea acestei solutii se va face in aer liber. In solutia aceasta, piesele se introduc pentru un timp foarte scurt (cateva secunde, maxim 30), prin agitare puternica si continua.

Dup ace piesele au tratate cu cea de-a treia solutie, ele se spala cu multa apa rece si se sterg cu o carpa curate. De acum inainte nu vor mai fi manipulate direct cu mana, ci numai cu o penseta sau cu un carlig facut din srama de cupru, si el bine curatat. In urma acestu tratament chimic, piesele de cupru, alama, bronz devin stralucitoare, cu o nuanta aurie.

Cateva metode practice pentru colorarea metalelor vor fi prezentate saptamana viitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: