Gravarea si matuirea sticlei

Septembrie 30, 2008

Pentru a matui sticla, putem fie sa o acoperim pur si simplu cu un strat translucid, format din anumite substante, fie sa roadem, sa tocim suprafata ei, facand-o aspra.

In primul caz, vom intrebuinta un lichid compus din 10 g ceara, 10 g verniu cu benzina, 10 g ulei sicativ si 100 g esenta de terebentina. Lichidul acesta se intinde pe sticla si apoi se freaca cu un tampon de vata. Daca vrem ca stratul sa aiba o nuanta albastruie, adaugam in amestec putin albastru ultramarine.

O alta metoda simpla de matuire a sticlei se bazeaza pe folosirea berei si a sulfatului de magneziu (sare amara). Intrebuintam bere si nu apa, deoarece berea contine o serie de substante care o fac lipicioasa, asa ca ea adera mai usor pe sticla.

Facem o solutie concentrata de sulfat de magneziu in bere. Cu un tampon de vata aplicam aceasta solutie pe un geam. Prin evaporarea berei raman fixate pe geam cristale de sulfat de magneziu, ca niste fluturasi. Pentru a indeparta sulfatul de magneziu cand vrem ca geamul sa devina din nou transparent, il spalam cu multa apa, apoi il stergem cu o carpa curate.

Sticla mai poate fi matuita cu un amestec preparat din 50 g ceruza si ulei de in in cantitate suficienta, pentru a face un amestec mai consistent, putina esenta de terebentina si cateva picaturi de sicativ. Amestecul se aplica cu pensula pe geam si apoi suprafata se tamponeaza cu o bucata de panza, pentru a se indeparta urmele lasate de pensula.

Matuirea reala si definitiva se face frecand suprafata sticlei cu nisip fin sau sticla pulverizata. Se poate intrebuinta de asemenea glaspapirul sau smirghelul.

Exista un procedeu foarte interesant pentru obtinerea unor efecte decorative frumoase pe orice fel de sticla. Procedeul este deosebit de simplu si poate fi aplicat de oricine.

Pentru executarea acestei gravure, inmuiati in apa o parte gelatina, apoi topiti-o prin incalzire. Adaugati apoi 6% dintr-una din sarurile urmatoare: alaun hiposulfit de sodium, clorat de potasiu sau azotat de potasiu.

Ungeti cu pasta calda obtinuta – care trebuie sa aiba consistenta unui sirop – suprafata sticlei, pe care insa, natural, ati avut grija sa o curatati foarte bine inainte. Dupa o jumatate de ora aplicati un nou strat, astfel ca sa obtineti o suprafata uniforma, fara bule de aer prinse in masa pastei. Lasati pasta sa se usuce la temperatura camerei, timp de 24 de ore, pana cand patura gelatinoasa nu mai cedeaza sub apasarea unghiei.

Puneti atunci obiectele intr-un loc cald. Temepratura nu trebuie totusi sa treaca de 40 de grade Celsius, pentru ca gelatina sa continue sa se usuce fara a se topi. Aici se lasa cateva ceasuri.

Pentru ca sticla sa se graveze este suficient sa luati acum obiectele si sa le asezati intr-un loc rece. Cleiul sufera o reactie energica. Aderenta sa de sticla este insa atat de mare, incat numeroase lamele subtiri sunt smulse de pe sticla cu zgomot, gravand desene capricioase, a caror forma decorativa variaza in functie de rapiditatea uscarii, concentratia cleiului si de natura sarii adaugate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: