Aerul din locuinta

Septembrie 3, 2008

Oare de ce aerul din locuinta este poluat?

De mai bine de 30 de ani, progresul industriei chimice ne-a pus la dispozitie tot felul de produse si materiale performante, eficiente si practice, inainte de a se stabili efectul acestora asupra mediului inconjurator. In paralel, se constientizeaza si costul crescut al energiei, dezvoltandu-se astfel ideea de izolarea a locuintei, astfel o fereastra deschisa reprezinta o scurgere a caldurii de exemplu, pe timpul iernii. Si iata cum, dupa 30 de ani, constatam ca poluantii din locuinta sunt mult mai concentrati decat cei din exteriorul ei, si acest lucru doar din cauza unei proaste ventilatii si circulatiei aerului din locuinta. Materiale de constructie, activitatile casnice, ca de exemplu curatenia generala de primavara, spalatul cu detergenti, ba chiar mesteritul prin casa, toate acestea si inca multe altele produc particule care altereaza calitatea aerului din locuinta. Compusii organici volatili (COV), praful, fumul de tigara pot provoca dureri de cap, alergii sau probleme respiratorii. Si sa nu uitam de monoxidul de carbon, inodor, incolor, dar ucigator provocat de combustibilii care folosesc oxigenul in arderea lor (de exemplu o soba). Se stie ca umiditatea nu este un poluant propriu-zis, dar este un factor favorizant si agravant pentru ceilalti poluanti. Gradul de umiditate este ideal sa fie cuprins intre 30 si 70%.

COV = ?

Compusii organici volatili (COV) sunt substante chimice prezente in toate produsele si materiale, chiar si in tutun. Toti sunt considerati ca fiind cancerigeni sau posibil cancerigeni. Ii regasim in parchetul stratificat, in orice derivat al lemnului, in vopsele, in produse pentru lipit gresia sau faianta, in hartie, in mocheta, in orice tesatura, in sampon sau gelul de dus, in deodorant, in aromele pentru interiorul locuintei, ba chiar si in dezinfectante … Lista este foarte lunga.

Care sunt riscurile pentru sanatatea noastra?

Problemele de sanatate legate de poluarea aerului din interiorul unei locuinte sunt reale. Apar imediat sau dupa un lung timp de la expunere. Persoanele expuse sunt copiii, femeile insarcinate, persoanele varstnice, sau cele care au probleme cardiace sau respiratorii. Riscurile pot fi specifice sau legate de un poluant in mod special, sau pot fi rezultatul unui amestec de mai multi factori. Simptomele ar fi dureri de cap, gen migrene, stari de voma, diferite iritatii aparute la nivelul pielii, hipersensibilitate la raceli, alergii. Aceste simptome pot aparea la cateva ore dupa ce ati patruns in spatiul in care sunt compusii organici volatili si la care sunteti alergic si dispar dupa ce ati parasit locul la cateva ore.

Deschideti feresterele!

Uneori faptul ca deschidem ferestrele este sinonim cu pierderea de caldura, prin urmare costuri mai mari pentru energie. Desi deschiderea ferestrelor este o solutie buna pentru a reinnoi aerul din incapere. De exemplu dimineata, pentru a aerisi dormitorul, sau sufrageria in cazul in care s-a fumat, sau baia dupa ce ati facut un dus.5 sau 10 minute sunt suficiente pentru aerisire si nici nu se racesc peretii in cazul in care este iarna. O fereastra usor intre deschis si inchisa pe durata intregii zile este cel mai eficient sistem de aerisire. Absenta miscarii pe timpul noptii provoaca o stratificare a aerului care este raspandit in straturi de la podea catre tavan, de la rece la cald. In momentul in care o fereastra este intredeschis si inchisa este suficient sa se provoace o miscare a aerului in incaperea respectiva. Perdele de la ferestrea vor fi un mijloc de protectie in privinta patrunderii acarienilor, carora nu le place aerul curat, ba din contra sunt iubitori de locuri calde si usor umede.

Cum reducem poluarea aerului dintr-o incapere?

Eliminati vopsele gliceroftalice (miros puternic si intepator, se usuca greu si se dilueaza cu spirt)! In cazul in care folositi astfel de vopsele indicat este sa eliminati din incapere orice obiect care ar absoarbe compusii organici volatili (mocheta, perdele …). Veti introduce obiectele acestea de abia dupa 3 zile dupa ce ati vopsit. Atentie nu cereti ajutor unei femei insarcinate! Prin urmare indicat este sa optati pentru vopsele acrilice (nu au miros, se usuca repede, si se curata cu apa)!

Alegeti produse ecologice pentru menajul locuintei, sau incercati sa contina cat mai putini compusi chimici! Cititi cu atentie eticheta! De exemplu, otetul impreuna cu apa sunt perfecte in curatarea geamurilor. Lamaia si sarea grunjoasa pentru oale si tigai. Puneti in aplicare retetele bunicilor, care se dovedesc mult mai putin costisitoare si uneori mult mai eficiente.

Eliminati orice aparat care este susceptibil de a fi producator de monoxid de carbon!

Asigurati-va ca aveti caile de aerisire curatate si nu sunt astupate de diferite obiecte! Curatati-le periodic!

Curatati de praf si spalati sistemul de ventilatie mecanic! O data la 3 ani apelati la un specialist pentru un control de rutina.

Incercati sa fumati afara in aer liber si nicidecum in locuinta!

Natural, sanatos sau ecologic?

Pentru a intelege cei trei termeni va trebui sa ii definim.
Prin natural, se intelege tot ceea ce provine din natura (minerale, vegetale etc). Natural nu este sinonim cu sanatos, de exemplu plumbul este natural, dar este daunator sanatatii.
Produsele ecologice sunt acele produse care au un impact redus asupra mediului inconjurator ca si poluanti si pot fi recilcate.
Un produs sanatos este acel produs care nu dauneaza sanatatii si poate fi natural sau ecologic, ba chiar si sintetic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: