Pictura

August 29, 2008

Pictura ofera, in functie de epoca, de rasa si de pictor, tendinte predominante prin care capata cand un aspect architectural, cand un aspect sculptural, cand se constituie intr-o asociere stricta si armonioasa a tuturor elementelor plastice ce infloresc in inima individului datorita ei.

” […] ea exprima individual, prin puterea ei de a restitui, cu ajutorul combinatiilor nenumarate de care dispune – contraste, opozitii, amestecuri complementare, lumina, umbra, semitente, valori, reflexe, treceri – , complexitatea sufletului omenesc si a componentelor, eterne sau trecatoare, prin care il cunoastem.

[…] pictura nu trebuie sa se sustraga mai mult decat sculptura fortei care o mentine in orbita unei logici ce-si capata vigoarea urmand exemplul organismelor vii. Ea se disperseaza si se dizolva daca toate organele sale nu recunosc drept centru un schelet continuu, a carui prezenta se face simtita pana si in miscarile cele mai dezordonate pe care ele si le ingaduie, si care le obliga intruna, prin mijlocirea arabescului din profunzime si de la suprafata, sa-i recunoasca dominatia tainica. Aproape toti pictorii pornesc de la suprafetele colorate catre care sunt atrasi de impulsul lor senzual si la care, din nefericire, acesta ii sileste adeseori sa ramana. Cei mai mari, intorcandu-se la inlantuirea organica a formelor in functie, le cauta osatura sub reliefurile luminoase si conturul sub degradarea atmosferei si sub succesiunea valorilor.

[…] simtul muzical al picturii il duce pe artist catre constructie, si atunci, este de remarcat ca acest simt se rafineaza chiar in masura in care inteligenta pictorului se apropie de dedesubturile sculpturale ale picturii si progreseaza, apropiindu-se de ele, in directia adancimii. […] doar cand pictorul si-a regasit instinctul pur, doar cand pare ca el a uitat arhitectura, sculptura si pictura insasi, pentru a asculta orchestra tacuta care isi acorda nenumaratele voci in imaginatia-i vizuala, doar atunci el este cu adevarat pictor, sculptor, architect, adica un individ.

Pictura exprima deci trecerea subtila, esentiala si multipla a sculpturii catre muzica. Ea atinge cel mai mare echilibru expresiv in clipa cand contine un maximum de semnificatie formala, dar si un minimum de semnificatie muzicala.

[…] pictura occidentala a izbutit, adeseori in detrimentul prospetimii emotiei si ingenuitatii sentimentale, datorita geometriei, sa daruiasca individului mijloacele de care pana atunci dispuneau numai arhitectura si sculptura, ea putand astfel sa-si populeze spatial factice cu nenumarate impresii si idei subtile pe care arhitectura si sculptura sunt incapabile sa le exprime. Aflam astfel, in insasi tehnica arhitectului, a sculptorului, a pictorului, urmele travaliului misterios ce duce la scheletul nostru moral la carnea ce-l acopera si pe care il reproduce stiinta pura in acelasi cerc ascedent si niciodata inchis. Arhitectura precede sculptura, tot asa cum matematica a precedat anatomia. Sculptura precede pictura, tot asa cum anatomia a precedat biologia. Biologia, la randu-i, pare a tinde sa regaseasca suporturi matematice pentru a reveni, prin ele, la osatura vietii, tot asa cum pictura ii trece arhitecturii sarcina de a reface spatiul real pe care ea l-a parasit treptat, pentru a descoperi spatiul suprasensibil cu ajutorul muzicienilor.

Spiritul picturii pluteste in jurul ei, precum aerul in jurul nostru. Aceasta arta subtila, cea mai misterioasa si mai putin cunoscuta dintre toate cate ne exprima, dispune de mijloace atat de diverse, incat pot fi diametral opuse unul celuilalt, ceea ce s-a si intamplat. Desenul descrie si precizeaza, culoarea evoca si sugereaza. Acolo se afla polul ei architectural, aici, polul ei muzical, nucleul ei sculptural solidificandu-se in masa unde fuzioneaza aceste doua limbaje atunci cand se realizeaza, in cateva opere eroice, creatiile ei cele mai imbatatoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: