Lumina, noapte si zi. Orientarea ferestrei

August 29, 2008

Fereastra prin orientarea si dimensiulnile sale determina calitatea si cantitatea de lumina care patrunde in interiorul locuintei.

In cazul zilelor insorite este foarte util de a trage obloanele pentru a evita incalzirea excesiva, in cazul in care orientarea este spre vest, fiind temperatura de la sfarsitul dupa-amiezii este mult mai puternica. Daca este orientata spre nord, locuinta nu va beneficiaza foarte mult de soare, dar primeste o lumina constanta, utila artistilor si utilizatorilor de calculator. Daca este orientata spre sud, locuinta se bucura de soare pe timpul iernii, atat timp cat soarele e pe cer. Aceasta orientare este indicata pentru a pastra caldura solara si de a creste aportul termic. Soarele de vara puternic poate fi stapanit cu ajutorul unor folii aplicate pe geamul ferestrelor pe partea exterioara.

Locul ferestrei

Pentru ca o incapere sa fie suficient de luminoasa este indicat ca o fereastra sa reprezinte de la 35 pana la 50% din suprafata fatadei. In functie de pozitionarea ferestrei se va modifica si aportul de lumina. De exemplu, cu cat o fereastra este mai sus asezata de podea, cu atat mai mult lumina va putea patrunde pana in fundul incaperii. Inaltimea superioara a geamului ferestrei trebuie sa fie egala cu cel putin o jumatate din adancimea camerei.

Tamplaria unei ferestre influenteaza cantitatea de lumina care patrunde in casa. Cu cat suprafata cadrului ferestrei este mai mare cu atat cantitatea de lumina este mai mica.

Cand fatada unei locuinte nu ne permite amplasarea unei ferestre, o solutie o reprezinta patrunderea luminii direct din acoperis. Aceasta solutie este indicata in luminarea spatiilor intunecoase, cum ar fi casa scarilor.

O data ce lumina a patruns in casa, ea poate circula prin pereti daca acestia sunt facuti din sticla (transparenta, de preferat). Lumina poate de altfel circula de la un etaj la un altul printr-un plafon transparent. Nu este deloc dificil de realizat, dar este foarte spectaculos efectul obtinut.

In Franta, pozitia ferestrei este usor in interiorul cladirii, astfel se obtine un joc de umbre la nivelul fatadei.

In Germania, fereastra este aliniata la nivelul fatadei, astfel incaperea beneficiaza de un maximum de lumina, dar fatadele vor fi fara relief.

Luminoterapia

De exemplu, canadienii sufera de depresie pe perioada sezonului hibernal (lipsa luminii). Simptomele sunt aceleasi ca si ale depresiei clasice, apar toamna si dispar primavara. Se repeta in fiecare an. Ceasul biologic este dereglat de insuficienta intensitatuii, luminii care provoaca dereglarea glandei epifiza. Tratamentul consta in a-l expune pe pacient la o lumina alba generate de un ecran. Dupa cateva saptamani de tratament sub supraveghere medicala, 80% din pacienti isi revin din depresie.

Ce lumina este indicata pe timpul noptii?

Datorita electricitatii, ritmul vietii nu se mai regleaza dupa cursul soarelui. Lumina artificiala este oferita de doua surse principale cu eficienta si consum diferit. Prima sursa cea mai raspandita este data de becurile clasice si cele cu halogen. Ambele au o eficienta slaba fiindca 90% din energia consumata se transforma mai degraba in caldura decat in lumina. Cea de a II-a sursa este cea fluorescenta a carei becuri au o eficienta luminoasa net superioara: un bec fluorescent de 15 W furnizeaza de 6 ori mai multa lumina decat un bec clasic de 75 W. Consuma de 5 ori mai putin. Are durata de viata de 6 pana la 10 ori mai lunga decat un bec clasic si astfel este compensat pretul mult mai piperat. Un bec fluorescent de abia dupa 2 minute dupa ce a fost aprins atinge maximum de intensitate luminoasa. De aceea nu sunt utilizate in spatiile de trecere. Continand o cantitate redusa de mercur, aceste becuri sunt considerate deseuri periculoase si de aceea nu trebuie nici sparte si nici aruncate la intamplare, ci doar in containere speciale pentru reciclare. din punct de vedere ecologic, acest tip de bec este mult mai putin periculos.

Iluminatul reprezinta intre 15-20% din bugetul alocat consumului de energie electrica a unei familii.

Consumul poate fi redus:

folositi sursele mai mai econome (becuri fluorescente);

utilizati lumina naturala;

utilizati oglinzi impreajma ferestrelor pentru a multiplica efectul luminii naturale;

evitati perdelele de culoare inchisa care nu permit trecerea luminii;

eliminati becurile cu halogen care sunt consumatoare foarte mari de energie (500 W/1 h);

utilizati sensor de miscare pentru spatiile de trecere, culoare, scari, iluminatul exterior.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: