Jucati-va cu focul! Farmecul clasicului – semineul

August 29, 2008

Vechi sau reeditat, semineul este atemporal. Departe de a fi desuet, el da o tenta de autenticitate unei decoratiuni contemporane si contribuie la realizarea unei ambiante blande.

Este curios ca atunci cand semineul a inceput sa fie inutil a devenit intr-adevar eficient. Incalzirea moderna de la sfarsitul secolului al XIX-lea care a transformat semineul in ceva inutil, coincide cu epoca semineului de dimenisuni reduse din casele de la oras care era un adevarat aparat de incalzit, chiar ieftin folosind lemnul sau carbunele.

Istoria semineului de-a lungul secolelor prezinta progrese tehnice insignifiante si o adaptare clara la diferite stiluri din diferite epoci.

Inca din Evul Mediu, cand semineul era de dimensiuni uriase si inghitea o intreaga padure pentru a inapoia un strop de caldura si pana la inceputul secolului al XX-lea, acesta a evoluat mult devenind din ce in ce mai mic. Adevarata schimbare a fost in secolul al XVIII-lea, cand au inceput sa apara centralele generatoare de caldura. Astazi, scopul unui semineu este diferit, adesea este dedicat placerii de a sta in fata focului, de a admira dansul flacarilor, de a fi mangaiat de caldura lor. Ne place mirosul lemnului si ne incanta cand acesta trosneste.

Semineul ramane pentru noi sinonim cu starea de bine, caminul reprezentand adesea celula familiei; in jurul lui strangandu-se cei din familie, uneori chiar trei generatii care isi arata tandretea unul fata de celalat.

Chiar si in zilele noastre, semineul stil Louis XIII, XIV, XV sau XVI invaluie cu farmecul lui aparte, incaperea in care se afla.

Desi uneori demodat, semineul se poate combina cu orice stil decorative.

Exista multe persoane care doar isi picteaza un semineu pe un perete in casa, dar oare unde mai este farmecul lui?!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: